Reverse Osmose
Wij leveren, installeren en onderhouden alle voorkomende waterbehandelingsapparatuur, waaronder ook Reverse Osmose. We leveren kwalitatief hoogwaardige apparatuur, waarbij per toepassing gekeken is welke specifieke randapparatuur nodig zal zijn. Zo kunnen we kiezen of kwaliteitscontrole en uitlezing op afstand van belang zijn. En welk type drukopvoer het beste toegepast is, middels een drukvat of met een voorraadvat en drukopvoerpomp.
Wat is Reverse Osmose?
Reverse Osmose of omgekeerde osmose is een proces om opgeloste zouten (mineralen) uit water te halen.
Deze mineralen kunnen verstorend werken voor bepaalde toepassingen, zoals bijvoorbeeld bij glasbewassing, luchtbevochtiging of het afspoelen van producten.
Met behulp van een Reverse Osmose (RO) zijn zouten uit het water gehaald en heeft u de beschikking over zuiver water.
Toepassingsgebieden:
- Horeca;
- Industrie;
- Glasbewassing;
- Utiliteit;
- Ketelvoedingswater.
Werking Osmose
Osmose vindt van nature plaats in bijvoorbeeld plantencellen. Als uit een plantencel water verdampt, neemt de concentratie aan zout toe. Als gevolg dat van osmose water van buiten door het membraan naar binnen is gegaan. Dit proces kan middels zeer fijne kunstmatige membranen worden omgedraaid. Men voert dan druk uit op mineraal houdend water hierdoor zal juist water door het membraan uit de cel met het hogere zoutgehalte wordt gedrukt. Dit proces kost (mechanische) energie.
Een pomp drukt de vloeistof door een membraan in de stromingsrichting omgekeerd van die bij osmose. Toepassingen zijn er voor bereiding van drinkwater, onder andere uit zeewater, aanmaak van ketelwater voor stoomketels en zuivering van sommige afvalwaters en mest.
Door over een halfdoorlatend (semi-permeabel) membraan een drukverschil aan te brengen kan dit als een filter gaan werken: het oplosmiddel zal zich dan naar de kant bewegen waar de som van de externe druk en de osmotische druk het laagst is. Als de externe druk aan de kant van de geconcentreerde oplossing groot genoeg is, zal het zuivere oplosmiddel (zonder de opgeloste stoffen mee te nemen) naar de andere kant worden geperst. In simpele taal houdt dit in dat water heel hard dwars door een zeef met microscopische gaatjes wordt geduwd.
Het verwijderingsrendement is niet alleen bepaald door de grootte van de te verwijderen stoffen, maar ook door de polariteit en de lading van de stoffen, het oplosmiddel en het membraan.