arrow_drop_up arrow_drop_down
Fabels over waterontharders
7 december 2018 

Fabels over waterontharders

Er doen fabels over waterontharders de ronde, en die maken het lastig om een goed beeld te vormen over de meerwaarde die het weldegelijk heeft. Er zouden veel negatieve kanten zitten aan het ontharden van water, terwijl ontkalkt water juist in een heel positief daglicht wordt gezet. Wat klopt er van deze beweringen?

Fabel 1: Waterontharders zijn slecht voor de gezondheid

Bij het ontharden van water wordt er Calcium en Magnesium uit het water gehaald, en dit zou de gezondheid negatief beïnvloeden. De werkelijkheid is deze 2 mineralen in dusdanig kleine hoeveelheden in het kraanwater zitten dat dit marginaal is en überhaupt al niet in de buurt komt van de aanbevolen hoeveelheid.
Eén van de andere fabels is dat waterontharders leiden tot meer legionella. Feit is dat ontharders die bacteriegroei juist tegengaan. Kalk is een belangrijke oorzaak voor legionella, en juist waterontharders zorgen ervoor dat er geen verkalking optreed.
Tot slot is een andere veelvoorkomende fabel dat onthard water zorgt voor een verhoogde bloedruk. Ook dit is nonsens. Er wordt natrium toegevoegd aan het kraanwater, maar de hoeveelheid is verwaarloosbaar. Gemiddeld krijgen we 3500 mg natrium binnen, terwijl per liter water voor iedere dH verlaging het natriumgehalte 8,2 mg toeneemt. Als de verlaging om 10 dH gaat, dan gaat het dus om 82 mg.
Groot voordeel is dat het een enorm positief effect heeft op uw huid. Als u te maken heeft met een droge huid of een huidziekte, dan heeft zacht water een zeer goede invloed.

fabels over onthard water

Fabel 2: Waterontharders is slecht voor de leidingen

Sommige mensen beweren dat onthard water koperen leiding aantast. Dit is niet waar. Als het water kalkvrij is dan heeft dit juist een positief effect. Dit misverstand is wel logisch, omdat zacht water in de natuur in hoge zuurtegraad kent, wat ervoor zorgt dat koperen leidingen roesten. Het kraanwater echter is niet zuur en een waterontharder veranderd daar niets aan.
Het is zo dat uw apparatuur met onthard water niet verkalkt en dus veel langer goed blijft. Tevens blijven bijvoorbeeld badkamers schoner en scheelt dit in de schoonmaak. Ontharders hebben dus een positief effect op uw portemonnee, comfort en uw bijdrage aan het milieu.

De fabels dat waterontharders slecht zijn voor de gezondheid en dat het slecht is voor uw apparatuur zijn beide onwaar. In tegendeel, er zitten veel voordelen aan een waterontharder.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor waterontharders? Deze vindt u hier.

Reactie plaatsen