Hoe kan ik mijn waterleiding ontkalken?
7 januari 2019 

Hoe kan ik mijn waterleiding ontkalken?

In leidingwater zit kalkvormende bestanddelen. Deze worden ionen genoemd. De kalkvormende ionen zijn calcium en magnesium. Het gehalte aan deze zouten noemt men de waterhardheid. Dit wordt uitgedrukt in graden Duits (°dH). Hoeveel van deze zouten in uw drinkwater zitten, hangt af van waar u woont.

Het ontharden van leidingwater is heel eenvoudig: plaats een waterontharder. Een ontharder haalt de kalkvormende delen uit het leidingwater voordat het uw huis binnenkomt. Het gevolg is zachtwater. Zachtwater is water dat geen kalk meer achter laat. Kalk is de veroorzaker van aanslag op zichtbare en onzichtbare plekken.

Hoe werkt een waterontharder?
Voordat water van het waterbedrijf uw leidingen binnenkomt, stroomt het eerst door de ontharder. In leidingwater zit calcium en magnesium, ook wel ionen genoemd. Deze ionen veroorzaken kalkvorming. Een waterontharder haalt het calcium en magnesium uit het water door middel van een ionenwisselaar.

Een waterontharder heeft enkele grote voordelen. Deze zijn:
– geen lelijke vlekken op kranen
– minder verbruik van schoonmaakmiddelen
– behoud van uw huishoudelijk apparatuur

Hoe ontkalkt een waterontharder de waterleiding?

Een waterontharder werkt door middel van een harsfilter die het kalk echt uit het water haalt. Uw water wordt door het hele huis kalkvrij. Het proces waarbij de hars het kalk onttrekt aan het water heet ionenwisseling. Hierbij stroomt het harde water door de cilinder en worden natriumionen eigenlijk gewisseld met calciumionen. Hierna moet het geregenereerd worden door spoeling met een zoutoplossing waardoor het water weer kalkvrij wordt. Het ontharden gebeurd door druk van de waterleiding, waardoor stroom niet nodig is.

Een zoutoplossing voor kalkvrij water

Het is ook nog eens goed voor het milieu en je portemonnee

Daarnaast fungeert kalk als isolatielaag waardoor er meer gas- en elektriciteitsverbruik nodig is voor de apparatuur. In tijden van steeds hoger wordende energierekeningen scheelt dit enorm in geld en een betere leefomgeving.

AAWater helpt bij ontkalken

Wij kunnen leveren en plaatsen verschillende waterontharders. Welke geschikt is voor uw situatie, leeft u op deze pagina
www.aawater.nl/waterontharder

B.H. Khouw
Door

B.H. Khouw

op 30 November 2020

Vraag: de waterdruk/waterstroomvolume op de kranen vermindert door de 'tussenplaatsing' van zo'n ontkalker? Heeft dat effect op mijn Qcooker of stadsverwarming of vloerverwarming ...?

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down