arrow_drop_up arrow_drop_down
Redenen om te kiezen voor een waterontharder
21 december 2018 

Redenen om te kiezen voor een waterontharder

Een ontharder is natuurlijk leuk een aardig, maar waarom zou je er voor kiezen? Heeft het echt meerwaarde? En hoe werkt het allemaal eigenlijk? Die vragen proberen we in dit artikel te beantwoorden.

Hoe een waterontharder werkt

Een waterontharder werkt niet door elektriciteit of magneten, maar door middel van een harsfilter die het kalk echt uit het water haalt. Uw water wordt door het hele huis kalkvrij. Het proces waarbij de hars het kalk onttrekt aan het water heet ionenwisseling. Hierbij stroomt het harde water door de cilinder en worden natriumionen eigenlijk gewisseld met calciumionen. Hierna moet het geregenereerd worden door spoeling met een zoutoplossing waardoor het water weer kalkvrij wordt. Het ontharden gebeurd door druk van de leiding, waardoor stroom niet nodig is.  

Waterontharders dienen het volgende te hebben:

  • Een aanvoerleiding
  • Een afvoer
  • Een stopcontact
  • Zout

Zout waterontharder

De voordelen van een waterontharder

Er zijn veel verschillende voordelen die komen kijken bij een waterontharder. Dit varieert van gezondheid tot geld tot milieu.

Het is beter voor je huid

Zacht water is beter voor de huid. Dit geldt voor mensen met huidproblemen, maar zeker ook voor mensen die hier minder last van hebben. Je huid wordt simpelweg zachter. Dit is voor iedereen prettig. Mensen met echte huidproblemen zoals psoriasis en eczeem ervaren binnen enkele weken verschil. De reden hiervoor ligt in de ontkalking, want kalk heeft een negatieve invloed op de huid.

Het is goed voor je portemonnee

Natuurlijk kost het installeren van een waterontharder geld, maar met kalkvrij water bent u behoorlijk minder geld kwijt aan schoonmaakspullen. Dit loopt op tot honderden euro’s per jaar. Daarnaast heeft kalkaanslag natuurlijk een negatieve impact op de apparatuur. Dit gaat dus langer mee.

Het is goed voor het milieu

Daarnaast fungeert kalk als isolatielaag waardoor er meer gas- en elektriciteitsverbruik nodig is voor de apparatuur. In tijden van hoge energierekeningen scheelt dit enorm in geld, maar het is ook goed voor het milieu.

Al met al zijn waterontharders ook voor uw huis een goede keuze.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor waterontharders? Deze vindt u hier.

Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 30 September 2020

Bedankt voor het delen van dit artikel over water ontharden. Wij hebben ook veel last van kalkaanslag en zoeken een gepaste oplossing. Ik ga mij verdiepen in de opties die mogelijk zijn voor onze woning.

Reactie plaatsen