Terugstroombeveiliging

Wat is terugstroom beveiliging?

Een keerklep of terugstroombeveiliging: wat is het precies? Wanneer is het nodig en voor wie? AAWATER geeft antwoord op de meest gestelde vragen over de terugstroombeveiliging en controles die voor collectieve drinkwaterinstallaties verplicht zijn. Staat uw vraag hier niet tussen? Bijvoorbeeld omdat u kampt met een specifiek probleem? Dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen voor een antwoord op maat.

Verplicht voor organisaties met prioritaire installaties

Voor organisaties met prioritaire installaties is het verplicht om een beheersplan op te stellen om legionella te voorkomen. Prioritaire instellingen zijn collectieve ruimtes waar het risico op legionellabesmetting hoger is dan gemiddeld. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Zorginstellingen
  • Hotels
  • Asielzoekerscentra
  • Truckstops
  • Ziekenhuizen
  • Jachthavens
  • Sauna‚Äôs
  • Zwembaden
  • Kampeerterreinen

beheersplan

In een beheersplan worden dus maatregelen opgenomen om legionella besmetting te voorkomen. Bijvoorbeeld het uitvoeren van een risicoanalyse, het nemen van monsters of het uitvoeren van een controle aan de keerkleppen/terugstroombeveiliging. Het jaarlijks controleren van de diverse terugstroombeveiliging eenheden is verplicht voor iedere collectieve drinkwaterinstallatie dus niet elk gebouw waar mensen werken of verblijven anders dan woningen is de terugstroombeveiliging verplicht en moet deze worden gecontroleerd.

Wat is een keerklep terugstroombeveiliging precies?

Een keerklep, ook wel terugstroombeveiliging genoemd, is een klein klepje dat in waterleidingen zit en ervoor zorgt dat vervuild water niet rechtstreeks kan terugstromen in het waternet. Of voorkomt dat dit in uw drinkwater terechtkomt. Onder de noemer vervuild water valt vanzelfsprekend ook een legionellabesmetting. Om een uitbraak hiervan te voorkomen, is het dus van groot belang dat de keerkleppen in waterleidingen goed terugslaan/sluiten.

Waar in mijn leidingen zit de terugstroombeveiliging?

Terugstroombeveiliging vindt u bij alle apparatuur die is aangesloten op de drinkwaterinstallatie. Denk aan vaatwassers, koffieautomaten, koelkasten, brandslanghaspels, wasmachines, gevelkranen, oogdouches en andere apparaten. De exacte locatie in de leiding, verschilt per installatie en het soort leidingwerk.

arrow_drop_up arrow_drop_down