Wat voor soort waterontharders zijn er eigenlijk?
16 mei 2019 

Wat voor soort waterontharders zijn er eigenlijk?

Er zijn grofweg 2 soorten waterontharders; apparaten die de kalkvormende delen in het water fysisch veranderen en apparaten die de kalkvormende delen echt uit het water halen.

 1. Fysische Anti Kalk (FAK-apparatuur)

Er zijn leveranciers die zeggen dat ze water kunnen ontharden met een magneet. Deze worden om de waterleiding geplaatst en zouden er middels een magnetisch veld voor zorgen dat kalk in het water niet meer neer kan slaan.  Andere bedrijven leveren apparatuur waarbij het water in aanraking komt met kristallen die er voor zorgen dat calcium en magnesium zich niet meer kan binden met Carbonaat. Of deze apparatuur goed werkt of niet, daarover zijn veel deskundigen het nog niet eens.

 1. Kalk verwijderen uit het water (ionenwisselaars)

Daarnaast is er apparatuur die werkt op basis van ionenwisseling. Hierbij wordt calcium en magnesium (ionen) uit het water gehaald en omgewisseld voor natrium. Het grote voordeel van dit type waterontharding is dat de resultaten meetbaar zijn. Met een simpele hardheidstestset kan eenvoudig de waterhardheid gemeten worden. Geen twijfel, gewoon zekerheid.

Waterontharder

Welke verschillende ionenwisselaars zijn er?

Elke ontharder die werkt op basis van ionenwisseling moet met enige regelmaat regenereren (opladen). Hiervoor zorgt de besturingskop op de ontharder. Er zijn diverse types besturingen voor waterontharders op basis van ionenwisseling. We hebben ze hier onder even op een rijtje gezet.

De verschillende aandrijvingen van de besturingskop:

 • Waterdruk gestuurde waterontharder. Dit zijn de ontharders die zonder stroom kunnen werken. De waterdruk drijft een telmechaniek aan waarmee na een bepaald waterverbruik de regeneratie gestart wordt. Het nadeel is dat bij minder verbruik (u gaat op vakantie) de waterontharder niet regenereert waardoor er bacteriegroei kan ontstaan. En bij een lagere druk (denk aan het verlagen van de waterdruk bij hete zomers) de waterontharder niet meer voldoende regenereert.
 • Waterontharder op batterijen. In principe is de besturing vergelijkbaar met elektrische besturing, maar hier moeten met enige regelmaat de batterijen van worden vervangen.
 • Waterontharder met elektrische besturing (stopcontact).

Verschillen in moment van regeneratie:

Een ontharder zou pas moeten regenereren als de hars volledig verzadigd is met Natrium en Magnesium. Wordt er al voor die tijd geregenereerd dan is het onthardingszout niet volledig benut. Er worden verschillende types besturing aangeboden:

 • Tijdgestuurde waterontharder. Het nadeel is dat deze op een vaste periode regenereert en geen rekening houdt met de hoeveelheid water die is gebruikt en het tijdstip van regeneratie.
 • Volumegestuurde waterontharder. Deze waterontharder regenereert ook niet bij minder verbruik zoals vakanties waardoor er bacteriegroei kan ontstaan.
 • Een dubbele waterontharder. Deze wordt alleen toegepast bij apparatuur waar zich geen kalk mag afzetten i.v.m. vervolgschade. Denk aan een stoomketel. In een huishouden heeft dit geen meerwaarde. Een waterontharder regenereert 1 x per week of nog later. Aangezien de regeneratie maar 45 minuten duurt en is ingesteld op een tijdstip waarop de kleinste kans aanwezig is dat er water wordt getapt (bijvoorbeeld ’s nachts), is de kans op kalkafzetting nihil. Daarbij wordt de besturing tijdens de levensduur 2x zo veel belast wat ten koste gaat van de levensduur. De hoeveelheid benodigde hars wordt verdeeld over 2 flessen en daarom gaat de ontharder 2x vaker regeneren in vergelijking met een enkele kolom.
 • Een volumegestuurde digitale waterontharder heeft bovenstaande nadelen niet. Spoeltijden, tijdstip van regeneratie en geforceerde regeneratie bij lange stilstand zijn allemaal in te stellen. In combinatie met een vaste stroomaansluiting wordt het geheel veilig, efficiënt en bedrijfszeker.

Waterontharder Groningen

De keuze van AAWATER

Wij hebben voor ons standaard assortiment gekozen voor een waterontharder met een Clack besturing. Deze waterontharders hebben zich bij ons in de praktijk bewezen door de grote betrouwbaarheid en eenvoudig onderhoud. De waterontharder in een huishouden wordt geplaatst om een levensmiddel (drinkwater) te behandelen en moet daarom veilig zijn en geen storingen geven. We passen deze besturingen ook toe in de industrie waar ze worden toegepast voor vaatwassers, koeltorens, stoomketels en centrale ontharding in hotels of verzorgingstehuizen. Van alle geplaatste units is het aantal storingen te verwaarlozen.

Waar plaats je een waterontharder?

De waterontharder dient bij voorkeur te worden aangesloten  direct na de watermeter. Dat wil niet zeggen dat de waterontharder binnen een meter na de watermeter moet worden geplaatst. Vaak is er een kruipruimte aanwezig onder de woning. De waterontharder kan eenvoudig worden aangesloten met flexibele leidingen en daarmee ook in een andere ruimte kan worden geplaatst.

Vaak wordt eerst naar de meterkast gekeken maar in de praktijk is hier weinig ruimte beschikbaar en blokkeert de waterontharder na plaatsing toegang tot andere zaken. Daarbij verdient het niet direct onze voorkeur om een waterinstallatie in de dezelfde ruimte te plaatsen waar ook de groepenkast aanwezig is.

Typisch AAWATER

We komen kosteloos en vrijblijvend langs voor een voorinspectie en helpen u met een juiste keuze voor de plaats van de ontharder.

Hoe groot moet de waterontharder zijn?

De grootte van de waterontharder wordt bepaald door het watergebruik. Hierbij kijken we zowel naar het gemiddelde gebruik (hoeveel liter per dag of per jaar) als naar het piekverbruik (wat is de maximale afname per minuuut).

 • Huishoudens met een of twee personen hebben ruim voldoende aan een AAWATER Basic waterontharder. Deze heeft een harsinhoud van 5 liter en kan tot 200 liter water per uur volledig ontharden.
 • Voor reguliere eengezinswoningen tot 6 personen adviseren wij een AAWATER Comfort waterontharder. Met een harsinhoud van 10 liter en een capaciteit tot 400 liter per uur kan deze ontharder uw water continue ontharden.
 • Heeft u een groot huishouden of neemt u op een ander manier veel water af? Dan is een AAWATER Comfort plus iets voor u. De harsfles van deze ontharder is 14 liter en de capaciteit is 600 liter per uur.

Onze digitale, volumegestuurde waterontharders zijn voorzien van een zoutbak waar de fles met hars in staat (cabinet). De zoutbak kan gevuld worden met 25 kg (Basic) respectievelijk 50 kg zout (Comfort en Comfort plus) waardoor u niet vaak zout hoeft bij te vullen (vanaf 1 x per half jaar).  De meest praktische en efficiënte oplossing.

Maatwerk is altijd mogelijk. Wij leveren diverse soorten en maten waterontharders.

Waarom een filter voor de ontharder?

In drinkwater zitten altijd ook kleine hoeveelheden zanddelen en organische vervuiling. Dit is normaal gesproken in kleine hoeveelheden aanwezig maar is bijvoorbeeld goed te zien als er werkzaamheden aan het hoofdnet zijn uitgevoerd (bruin water). Een voorfilter draagt bij aan de levensduur van de waterontharder. Dit zand en sediment kan na verloop van tijd voor vervuiling en slijtage zorgen van het binnenwerk van de waterontharder. Wij adviseren daarom altijd om een voorfilter te plaatsen. Soms komt het echter voor dat er een plek is voor het filter of dat er andere omstandigheden zijn waardoor een filter niet toegepast kan worden. Het filter wordt standaard meegeleverd bij ons aansluitpakket. Dit filter dient elk jaar te worden vervangen en is eenvoudig zelf uit te voeren.

Waterontharder online bestellen

Opties: desinfectie-unit en laagzout niveau melder

Al onze ontharders kunnen worden uitgevoerd met een desinfectie-unit en een laagzout niveau melder. Wij kunnen niet bepalen of deze opties voor u van meerwaarde zijn.

 • Een desinfectieunit geeft een gevoel van veiligheid maar biedt in de praktijk geen meerwaarde bij waterontharders die regelmatig regenereren. Wij nemen veel monsters van drinkwater en treffen geen bacteriologische verontreinigingen aan bij goed geïnstalleerde waterontharders.
 • Laag niveau zoutmelder: aangezien het zoutverbruik zeer laag is heeft ook een laagzout niveau melder geen directie meerwaarde. Na een halfjaar heeft u voldoende tijd om het zoutniveau weer aan te vullen.

Garantie en nazorg

Als u een AAWATER waterontharder heeft aangeschaft krijgt u standaard 2 jaar fabrieksgarantie. Deze garantie kan verlengd worden tot maar liefst 15 jaar, maar alleen in combinatie met een 2 jaarlijkse controlebeurt.

Wat houdt de garantie in?

Mocht u binnen 15 jaar na aanschaf van de ontharder een storing krijgen aan niet-bewegende delen van de waterontharder dan herstellen wij dit kosteloos of vervangen de waterontharder.

Dit geldt uiteraard alleen wanneer de ontharder normaal gebruikt wordt en door u op tijd van zout wordt voorzien.

Onderdelen zoals de besturingsprint, pakkingen en overige niet bewegende delen, zoals de harsfles, het zoutvat en de toevoerslangen vallen onder de garantie. Het defect gaan van bewegende delen van de ontharder valt buiten de extra garantiestelling.

Wat is normaal gebruik?

Onder normaal gebruik verstaan wij:

 • Een vorstvrije ruimte waarin de ontharder staat;
 • Gemiddeld watergebruik dat overeen komt met de capaciteit van de waterontharder;
 • Een vrijstaande waterontharder waar geen objecten op of tegenaan geplaatst worden;
 • Een stabiele waterdruk van minimaal 2 en maximaal 8 bar;
 • Een stabiele elektriciteitsaansluiting.

Wat houdt de controlebeurt in?

Bij de controlebeurt van  de waterontharder wordt de algehele werking en instellingen van het apparaat gecontroleerd en worden slangen, filter en vlotters gereinigd. Indien gewenst wordt ook uw voorraad zout en filterelementen aangevuld.

Nazorg

Mocht u ondanks alles nog ergens ontevreden over zijn, of nog vragen hebben? Wij zijn altijd beschikbaar voor vragen of opmerkingen. Het is onze ambitie om al onze klanten tot tevreden klanten te maken en ons met een gerust hart aanbeveelt aan vrienden en kennissen.

Neem contact op met Wim voor een vrijblijvend adviesgesprek 

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down