Zacht water voorkomt kalkvorming

In leidingwater zit calcium en magnesium, ook wel ionen genoemd. Calcium en magnesium leiden tot kalkvorming. Een waterontharder haalt deze ionen eruit door middel van een zogenoemde ionenwisselaar.

 

Een ionenwisselaar is een cilinder gevuld met harsbolletjes. Deze harsbolletjes zijn geladen met natriumionen. Als het water door de wisselaar stroomt, wisselt het calcium en magnesium voor natrium. Natrium is een natuurproduct dat het water geen bijsmaak geeft.

 

Op een gegeven moment zijn de harsbolletjes verzadigd en moeten deze gespoeld worden. Regenereren heet dat. Dit gebeurt door de harsbolletjes te spoelen met pekelwater (een oplossing van zout in water). Dit zout bestaat uit natrium (Na + ) en chloride (Cl - ). Het natrium-ion zal zich binden aan de negatief geladen hars. Na dit spoelen zijn de harsbolletjes weer voldoende geladen om weer opnieuw water te ontkalken. Vanwege dit spoelen verbruikt een waterontharder een kleine hoeveelheid water en zout.

 

Er zijn verschillende soorten waterontharders. Welke u nodig heeft, hangt van uw waterverbruik af. Wij leveren cabinet ontharders die geschikt zijn voor huishoudens en klein bedrijfsgebruik. De enkele ontharders die wij leveren zijn perfect voor utiliteit en industrie. Onze dubbele ontharders zijn geschikt voor locaties waar de toevoer van onthard water nooit onderbroken mag worden. Denk aan stoomketels, grootkeukens en proceswaterinstallaties. AAWATER adviseert u welke ontharder u nodig heeft en zorgt ook voor de installatie en aansluiting daarvan. En, door onderhoud en controle, zorgen wij voor een uitstekend werkende ontharder.

Onze Waterontharders

Cabinet waterontharders

Cabinet waterontharders zijn ontharder en zoutvat in één. De mooie en compacte oplossing voor in woonhuizen, horeca, utiliteit en industrie.

Cabinet ontharders nemen weinig ruimte in beslag; de kleinste units passen in een keukenkastje!

Enkele waterontharders Groningen

Enkele waterontharders

Enkele waterontharders bestaan uit een losse harskolom met besturingskop en een los zoutvat. Deze opstelling is geschikt voor gebruik in onder meer utiliteit en industrie.

De grootte van de harsfles is bepalend voor de capaciteit van de ontharder. 

Dubbele waterontharders Groningen

Dubbele waterontharders

Enkele waterontharders bestaan uit een losse harskolom met besturingskop en een los zoutvat. Deze opstelling is geschikt voor gebruik in onder meer utiliteit en industrie.

De grootte van de harsfles is bepalend voor de capaciteit van de ontharder. 

Waterontharders AAWATER
Aansluitmaterialen bestellen Groningen

Aansluitmaterialen

AAWATER levert diverse aansluitmaterialen bij waterontharders. Klik op de button en vind de mogelijkheden.

Zout voor waterontharders Groningen

Ontharder zout

AAWATER levert ook ontharder zout. Klik op de button en zie wat voor u de mogelijkheden zijn. 

Een waterontharder haalt alle kalkvormende delen (calcium en magnesium-ionen) uit het water en ruilt deze om voor natrium. Deze techniek bestaat al vele jaren en geeft (in tegenstelling tot sommige andere onthardingstechnieken) een meetbare verbetering van de waterkwaliteit.

U zoekt de beste waterontharder voor het voorkomen van kalkneerslag, maar weet niet welke keuzes er zijn en welke waterontharder het beste past bij uw situatie? Hieronder geven we een aantal antwoorden op die vragen.

Waterhardheid

De hardheid van ons drinkwater varieert per locatie. In Nederland is de waterhardheid gemiddeld tussen de 8 en 14°dH. Wilt u weten hoe hard uw water is? Controleer dat op www.waterhardheid.nl

Voordelen waterontharder Groningen

Voordelen van een waterontharder

Door het water te ontharden wordt vorming van kalkneerslag voorkomen. In onthard water lost zeep makkelijker op, blijven boilers, cv-ketels en geisers schoon en hoeven douches en sanitair minder vaak en minder intensief schoongemaakt te worden.


Cabinet of industrieel

De enkele ontharder (één harsfles) is leverbaar in cabinet (hierbij staat de harsfles in het zoutvat) of als duo-block (harsfles en zoutvat apart). De cabinet ontharder is zeer geschikt voor privé gebruik; lekker compact.


Keuze tussen een enkele of dubbele waterontharder

Gebruikt u per dag meer dan 14 uur aan een stuk continue water? Dan adviseren wij een dubbele waterontharder aan te schaffen. Hiermee heeft u 24 uur per dag de beschikking over onthard water. Voor prive gebruik is een enkele ontharder vrijwel altijd voldoende. De ontharder kan zo ingesteld worden dat deze 's nachts regenereert. 

Uitwerking

De resthardheid is 50% van de inkomende hardheid, dus de waterstroom door de ontharder moet 50% van het totaal zijn. Dit betekent dat een ontharder met 5 liter hars (200 liter per uur door de ontharder) groot genoeg is.

Besturing

Al onze ontharders worden geleverd met een digitaal gestuurde besturingskop. Deze besturing regelt zelf wanneer de regeneratie plaats moet vinden waardoor u het meest efficiënt omgaat met uw ontharderzout. Voor de kleinste units werken wij met Fleck besturing, voor de grotere ontharderes met Clack. Beide zijn van hoge kwaliteit en bieden een lange levensduur.

Neem contact met ons op 

 om uw (water)vraagstuk aan ons voor te leggen.

arrow_drop_up arrow_drop_down